Πράξη ευθύνης το ευρωπαϊκό εγχείρημά των «Ελλήνων Ριζοσπαστών»

19 Απρ 2019 | Συνεντεύξεις

Συνέντευξη του προέδρου του κόμματος Ελλήνων Ριζοσπαστών Σάββα Τσιτουρίδη στην εφημερίδα Καρφίτσα και στη Βιβή Ανδρίτσου

 

Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στην ίδρυση του κόμματος «Οι Έλληνες Ριζοσπάστες»; Ποιους στόχους θέτετε για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου;

Πιστεύουμε πως είναι προφανής η ανάγκη για ένα ακηδεμόνευτο ριζοσπαστικό ρεύμα δημιουργικών δυνάμεων στο κέντρο της πολιτικής ζωής που έρχεται θέλοντας να δώσει όραμα στους Έλληνες που φτώχυναν από την κρίση και να συμβάλλει σε νέες βάσεις για ένα «κανονικό» κράτος σε μια Ευρώπη ασφάλειας και ευημερίας για όλους. Οι αξίες, οι αρχές μας, οι προτάσεις μας για την πορεία της χώρας και του λαού μας που βιώνει επί μια δεκαετία μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση μας οδηγούν στο να αφήσουμε πίσω τα σημερινά κόμματα που ταυτίστηκαν με μνημόνια και να γυρίσουμε σελίδα με σεβασμό στην ιστορία μας, αλλά, κυρίαρχα, με έγνοια για το μέλλον.

Ο στόχος μας για τις ευρωεκλογές είναι πριν από όλα να καταστήσουμε κοινωνούς όσο γίνεται περισσότερους Έλληνες στις θέσεις και στις προτάσεις μας για την Ελλάδα που αξίζουμε στην Ευρώπη που θέλουμε και να έχουμε ως δύναμη λογικής και μέτρου το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα σε ταραγμένους καιρούς, όπου ακούγονται ευκολότερα όσοι κάνουν φασαρία χωρίς ουσιαστικό νόημα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων των καιρών μας.

Δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόηση  με τη Νέα Δημοκρατία από την οποία προέρχεστε; Ποιες είναι οι σχέσεις σας με την ηγεσία του κόμματος;

Στη φάση αυτή όχι. Διότι η συνεννόηση απαιτεί δύο μέρη διατεθειμένα να συζητήσουν στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Πώς να υπάρξει κοινός τόπος , όταν η κατ΄εξοχήν ευρωπαϊκή -στο παρελθόν- παράταξη έχει φτάσει στο σημείο  να επικαλείται ότι οι σημαντικές ευρωεκλογές είναι απλά «προθέρμανση» για τις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου. Αυτό είναι μια στρεβλή πολιτικά άποψη και επικίνδυνα αντιευρωπαϊκή. Δική μας υποχρέωση είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη σημαντικότητα των ευρωεκλογών για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη.

Με τον κ. Μητσοτάκη έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν. Σήμερα υπάρχει ένα χάσμα αντιλήψεων και πρακτικών ανάμεσά μας. Σε κάθε περίπτωση εγώ ήμουν πάντα αντίθετος με τη «Δημοκρατία» των κολλητών.

Ποια πρόσωπα θα πλαισιώσουν το κόμμα σας;

Θα είναι άξιοι άνθρωποι του «πραγματικού» κόσμου που θα προέρχονται απ’ όλους τους χώρους του δημοκρατικού τόξου, που με γνώμονα τη λογική και το μέτρο πιστεύουν ότι η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό εγχείρημά μας είναι πράξη ευθύνης και προσφοράς και έρχονται για να ασχοληθούν με προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος και όχι με εμμονές και δικαιώσεις παρελθόντος.

Τα υπάρχοντα κόμματα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας; Θεωρείτε ότι αγωνίζονται για τα μεγάλα ζητήματα των λαών της Ευρώπης;

Τα υπάρχοντα κόμματα του δημοκρατικού τόξου εμφανίζονται σε μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ως ηττημένα από την κρίση και την ανορθολογικότητα των συνταγών των μνημονίων. Κι αυτό δίνει «αέρα» σε λαϊκιστές και πολιτικά σούργελα. Οι «μεταγραφές» εμβληματικών προσώπων του πολιτικού τυχοδιωκτισμού επιτείνουν το πρόβλημα. Ο αγώνας των δύο μεγάλων κομμάτων αποκλειστικά για τη νομή της εξουσίας τα παρασύρει στην πόλωση και σε διχαστικές πρακτικές που αφήνουν στην άκρη την ευθύνη που απαιτείται για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα. Και μόνο το γεγονός ότι η δική μας παρουσία στις ευρωεκλογές με μια πλήρη ατζέντα αντιμετωπίσθηκε από κάποιους ως προϊόν  «συνομωσίας» δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση εμείς ερχόμαστε για να αναμετρηθούμε με τις ανάγκες του τόπου και της εποχής και όχι με άλλα κόμματα.

Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών;

Εάν το ευρωπαϊκό όραμα δεν συνδεθεί ξανά με την ελπίδα για το μέλλον, για ασφάλεια και ευημερία, δεν υπάρχει τύχη για την Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλουμε. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλείται σήμερα από εξωτερικούς παράγοντες , καθώς και από τον κλιμακούμενο γερμανικό ηγεμονισμό, που δεν κρατά πλέον ούτε τα προσχήματα. Αυτός ο ηγεμονισμός του Βερολίνου και οι επακόλουθες πολιτικές ενισχύουν τις δυνάμεις που αμφισβητούν τη φιλελεύθερη συναίνεση και αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό ή και αρνητικά το ευρωπαϊκό ενοποιητικό εγχείρημα. Οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης εντελώς συνειδητά συμβάλουν στην εδραίωση και ενίσχυση αυτού του ηγεμονισμού. Ο πρώτος με το σφιχταγκάλιασμα με το Βερολίνο για να κρατηθεί στην εξουσία και ο δεύτερος για να είναι, όπως  λέει «με τους νικητές». Πιστεύει έτσι πως αυτοί θα τον βοηθήσουν να έρθει στην εξουσία στην χώρα μας. Αυτό είναι μια επικίνδυνη πολιτικά άποψη. Και αφελής. Γιατί στηρίζεται και σε εσφαλμένες εκτιμήσεις. Ο κ. Βέμπερ δε θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν θα ήταν, αυτό θα ήταν κακό και για τη χώρα μας και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μεταναστευτικό, βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική σύγκλιση, ανεργία νέων, οικονομική κρίση, άνοδος ακραίων δυνάμεων, είναι ορισμένα από τα μεγάλα ζητήματα της σημερινής Ευρώπης. Τι θέλετε να αλλάξετε και με ποιο τρόπο;

Αναφέρεστε σε μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη που αναδεικνύουν τον κρίσιμο πολιτικό χαρακτήρα των ευρωεκλογών. Για όλα τα θέματα έχουμε υπεύθυνες και ρεαλιστικές θέσεις και προτάσεις στη Διακήρυξη μας για την Ευρώπη.  Και καλούμε και τα άλλα κόμματα να κάνουν το ίδιο. Θα μείνω στο κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού. Πρέπει να συνδυάσουμε την αλληλεγγύη με τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας μας και της Ένωσής, τη δική μας θέληση να ενσωματώσουμε και τη θέληση προσφύγων και μεταναστών να ενσωματωθούν. Εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Αλλά και μεγάλη πρόκληση για την ευρωπαϊκή οικογένειά μας.