Οι θέσεις μας για το ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ για την ΠΕΡΙΟΔΟ 2021-2027

04 Μάι 2019 | Ανακοινώσεις, Ενημέρωση

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα κληθεί να αποφασίσει για το δημοσιονομικό πλαίσιο (προϋπολογισμό) της επταετίας 2021-2027. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι για ένα πλαίσιο της τάξεως των 1.135 δις ευρώ, ή 1,11% του ΑΕΠ των 27 Κρατών-Μελών, με μείωση των πόρων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και της Πολιτικής Συνοχής της τάξεως του 15% περίπου σε σχέση με τις πιστώσεις του παρόντος δημοσιονομικού πλαισίου. Είμαστε απόλυτα αντίθετοι με την πρόταση αυτή, που εκφράζει τις θέσεις του πλεονασματικού βορρά έναντι κυρίως των θέσεων του ελλειμματικού νότου και της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τόσο ως προς το συνολικό ύψος των δαπανών όσο και ως προς την κατανομή τους.

Συμφωνούμε ότι πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτήσει πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις των καιρών μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των δύο κατ’εξοχήν πολιτικών που θεσπίσθηκαν για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικονομικής, κοινωνικής και γεωγραφικής συνοχής ανάμεσα στα Κράτη-Μέλη.

Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλες τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πιστεύουν ότι η χρηματοδότηση των νέων πολιτικών πρέπει να γίνει με την θέσπιση νέων πόρων, που δε θα επιβαρύνει τους πολίτες, αλλά αυτούς που λόγω της δύναμής τους αξιοποιούν καλύτερα από άλλους τις συνθήκες που διαμορφώνουν η ανοιχτή αγορά και η παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Η αγροτική και περιφερειακή πολιτική πρέπει να ενισχυθεί και οι νέες πολιτικές πρέπει να χρηματοδοτηθούν με τη θέσπιση φόρου στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επί των συναλλαγών και στις εταιρίες του Διαδικτύου. Εις ότι αφορά ακόμη την ουσιαστική κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων ανάμεσα στα Κράτη-Μέλη, αυτή πρέπει να γίνει με βάση το ΑΕΠ τους της μετά την κρίση εποχής. Αν η κατανομή συνεχίζει να γίνεται στη βάση του ΑΕΠ προηγούμενων δημοσιονομικών περιόδων, τότε η Ελλάδα θα συνεχίσει να χάνει πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Και είμαστε αναγκασμένοι να επισημάνουμε πως για όλα αυτά τα θέματα η μεν κυβέρνηση στη χώρα μας άργησε πολύ να αντιδράσει – και το κάνει κατά τρόπο αναποτελεσματικό – η δε αξιωματική αντιπολίτευση δεν αντιδρά, συρόμενη πίσω από τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος και της γερμανικής ηγεσίας του.