Η θέση των Ελλήνων Ριζοσπαστών για ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ στην Ευρώπη.

11 Μάι 2019 | Ανακοινώσεις, Ενημέρωση

 
Η φορολογική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δύο συνιστώσες. Την άμεση φορολογία που εξακολουθεί να υπάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Κρατών-Μελών και την έμμεση φορολογία, που άπτεται της ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων και της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στην ενιαία αγορά.
 
Στην άμεση φορολογία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθιερώσει ωστόσο ορισμένα εναρμονισμένα πρότυπα για τη φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων και τα Κράτη-Μέλη έχουν θεσπίσει κοινά μέτρα για τη φοροαποφυγή, τη φοροδιαφυγή και τη διπλή φορολόγηση. Προτείνουμε τα μέτρα αυτά να ενισχυθούν.
 
Στην έμμεση φορολόγηση η Ευρωπαϊκή Ένωση συντονίζει και εναρμονίζει νομοθεσίες για τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, μεριμνώντας για την προστασία του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά. Ο συντονισμός αυτός πρέπει να ενισχυθεί. Και πιστεύουμε ακόμη ότι στο άμεσο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για τη θέσπιση μέτρων στο πλαίσιο ενός Ενιαίου φορολογικού συστήματος που θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της παγκόσμιας και ψηφιακής οικονομίας του 21ου αιώνα και θα διασφαλίζει φορολογική δικαιοσύνη για τους πολίτες της σε όλα τα Κράτη-Μέλη.