Η θέση μας για το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ 

09 Μάι 2019 | Ανακοινώσεις, Ενημέρωση

Το όραμά μας για μια Ευρώπη κοινωνικής συνοχής δεν περιορίζεται σ’ένα μοντέλο που θα εξυπηρετεί απλά την παραδοσιακή αντίληψη του “κράτους φροντίδας” που μοιράζει βοηθήματα σε αδυνάτους. Θέλουμε ένα δυναμικό μοντέλο ενταγμένο στην κοινωνία και στην οικονομία. Για εμάς η κοινωνική πολιτική αποτελεί συστατικό στοιχείο της οικονομικής και παραγωγικής διαδικασίας, αφού ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή δεν είναι ασύμβατες έννοιες. Το αντίθετο μάλιστα. Η ανάπτυξη πρέπει να διασφαλίζει πόρους για το κοινωνικό κράτος επενδύοντας στον άνθρωπο και στο κοινωνικό κεφάλαιο και αναπτύσσοντας πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι αρχές αυτές αναδεικνύονται μέσα από το ενωσιακό πλαίσιο για μια Κοινωνική Ευρώπη, που παρουσιάσθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρότασή μας είναι πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να θέσει στο κέντρο των προτεραιοτήτων του την υλοποίηση και εφαρμογή των δράσεων και πολιτικών που προτάθηκαν και κάθε χρόνο να συντάσσει έκθεση για την πορεία της Κοινωνικής Ευρώπης δίδοντας ειδικότερα έμφαση στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων καθώς και των πολιτικών για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Πιστεύουμε εν κατακλείδι πως η κοινή πορεία μας και η λειτουργία της δημοκρατίας στην Ένωσή μας έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση μία κοινωνική δημοκρατία υψηλής ολοκλήρωσης στο σύνολο της επικράτειας της Ένωσης.

Επισημαίνουμε ακόμη την ανάγκη προβολής του κοινωνικού μοντέλου μας σε όλους τους  τρίτους οικονομικούς και εμπορικούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο για λόγους προώθησης των αρχών και αξιών μας όσο και για λόγους εφαρμογής πολιτικών κοινωνικού “αντιντάμπινγκ” για όσους παραβιάζουν βασικές αρχές του.