Η θέση μας για ΒΑΘΥΤΕΡΗ και ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ και ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

07 Μάι 2019 | Ανακοινώσεις, Ενημέρωση

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει μια πραγματικότητα. Ότι οι θεσμοί διακυβέρνησης της ΟΝΕ και του ευρώ παραμένουν ημιτελείς και δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών και για την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων. Καθίσταται πλέον αναγκαίος ο ουσιαστικός και ορθολογικός συντονισμός της ευρωζώνης για αποφυγή, μεταξύ άλλων δυσλειτουργιών, τόσο των μεγάλων εξωτερικών ελλειμμάτων όσο και των υπέρμετρων πλεονασμάτων των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης. Όπως σημαντική πρόκληση αποτελεί και η ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των θεσμών του ευρώ.

Θέση μας είναι η σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ενός πραγματικά ευρωπαϊκού εκτελεστικού οργάνου που θα συμμετέχει στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής των Κρατών της ευρωζώνης, διαθέτοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία και που θα λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης, το οποίο θα απαρτίζεται από μέλη του ευρωπαϊκού και των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών της ευρωζώνης.

Προτείνουμε επίσης τη σύσταση Ειδικού Προϋπολογισμού της ευρωζώνης, στην παρούσα φάση εντός του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενίσχυση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε χώρες της ευρωζώνης που είναι αναγκασμένες να διατηρούν υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες.

Πιστεύουμε πως αν η ευρωζώνη δεν πετύχει οικονομικά για όλους, πολιτικά δε θα είναι βιώσιμη για κανέναν.