Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών και κοινωνική Ευρώπη.

06 Μάι 2018 | Δημοσιεύσεις

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ DOCUMENTO  06-05-2018

του Πέτρου Τσελεπίδη – Δικηγόρου

 

Η θέση του Δικτύου Ελλήνων Ριζοσπαστών για την σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή ένωση καθορίζεται στην Ιδρυτική Διακήρυξη του Δικτύου της 7ης Απριλίου 2017.

«Εμείς που ιδρύουμε το Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών πιστεύουμε στις οικουμενικές αρχές του ανθρωπισμού , της ισότητας , της αλληλεγγύης και της αξιοπρεπείας του πολίτη και στην προστασία των δικαιωμάτων του , όπως αυτά αναφέρονται στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» .

Ο χάρτης αυτός αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος των Ιδρυτικών Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , όπως αυτές τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήμερα , άρα αποτελεί ουσιαστικά και μέρος της εσωτερικής έννομης τάξης της χώρας μας.

Η αναφορά αυτή είναι σημαντική για το Δίκτυό μας γιατί πιστεύουμε ότι οι αρχές μας , οι αξίες μας , οι εθνικοί στόχοι μας και το μέλλον των παιδιών μας διασφαλίζονται αποτελεσματικότερα μέσα σε μία Ευρώπη που θα βγει σοφότερη από τα λάθη των ηγεσιών της και από την τρέχουσα κρίση της . Πιστεύουμε σε μία Ευρώπη που θα ξανασυναντήσει τους ιδρυτικούς στόχους της ένωσής της χωρίς να υποθηκεύει το μέλλον της, αφυδατωμένη από το ιστορικό και αξιακό φορτίο της .

Πιστεύουμε σε μία Ευρώπη που θα διασφαλίζει τη σύνθεση των απόψεων και των συμφερόντων ισότιμων εταίρων. Σε μία Ευρώπη που θα συμμετέχει ενεργά, στις παγκόσμιες διεργασίες , προάγοντας πολιτικές που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την ευημερία του και όχι την επικράτηση εθνικών επιδιώξεων ή οικονομικών συμφερόντων μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας. Πιστεύουμε σε μία Ευρώπη που οικοδομείται με υπέρβαση των εθνικών συνειδήσεων και όχι με κατάργησή τους.

Εκτιμούμε ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει ένα απόλυτα ικανοποιητικό πλαίσιο για την επίτευξη του πολίτικού στόχου του Δικτύου μας που είναι η λειτουργία ενός συστήματος κοινωνικής δημοκρατίας στη χώρα μας , η οποία με κυρίαρχες αξίες την ελευθερία, την δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη και με πολίτες προσανατολισμένους στη συνεννόηση, θα θέτει κανόνες στις λογικές και πρακτικές των αγορών , καταλύοντας συγχρόνως τα νοσηρά φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς στη χώρα μας.

Τα μέσα της πολιτικής μας καθορίζονται από την προγραμματική Διακήρυξή μας της 7ης Απριλίου 2018.

Στον τομέα της οικονομίας στόχος μας είναι η ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη , βασισμένη στις αξίες , θέσεις και αρχές της Ιδρυτικής Διακήρυξης μας, που απορρίπτει τόσο τον επιθετικό ολοκληρωτισμό των αγορών όσο και τον παρωχημένο κρατισμό , που έχει ηττηθεί ιστορικά. Ειδικότερα στην Ελλάδα η ανάπτυξη και η στόχευση της γενικής ευημερίας και η προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων προϋποθέτει κεντρικές οικονομικές επιλογές μακριά από συμφέροντα και εξαρτήσεις από μία διαπλεκόμενη οικονομική ολιγαρχία , που έχει και αυτή βαριές ευθύνες για τη βαθιά και πολύπλευρη κρίση στη χώρα. Μετά από πολλά χρόνια κρίσης ο στόχος της οικονομικής πολιτικής μας δεν θα μπορούσε να είναι μόνο η δημιουργία πλούτου αλλά και η δίκαιη αναδιανομή του, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Αναφερόμαστε σε μία δευτερογενή διανεμητική διαδικασία είτε μέσω του τακτικού προϋπολογισμού είτε μέσω των διαφόρων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων με την εγγύηση του κράτους.

Στον τομέα της κοινωνίας τα προβλήματα εντάθηκαν από ανορθολογικές μνημονιακές «συνταγές». Οι αρχές και οι προτάσεις μας έχουν ρητή αναφορά στο ενωσιακό πλαίσιο για μία Κοινωνική Ευρώπη , όπως αυτό παρουσιάστηκε πρόσφατα. Η αναφορά αυτή καθίσταται αναγκαία , αφού στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία εθνικό κοινωνικό κράτος χωρίς ευρύτερη περιφερειακή διαχείριση δεν θα ήταν ούτε νοητό ούτε αποτελεσματικό.

Με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες του τόπου και του λαού μας έχουμε την πίστη ότι στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας η πρωτοβουλία για ένα καλύτερο αύριο για όλους τους Έλληνες περνά στις δυνάμεις που θα ανατρέψουν την ακαμψία , την συντήρηση και τις παθογένειες του σήμερα. Στις δυνάμεις που πιστεύουν ότι ο πυρήνας της πολιτικής είναι η ζωή των ανθρώπων. Στις δυνάμεις που αγαπούν και αισθάνονται υπερηφάνεια για την Ελλάδα , έχουν φαντασία , διάθεση συμμετοχής και αίσθηση του μέλλοντος , μέσα σε έναν ανοιχτό κόσμο , στον οποίο όλοι μαζί , ως ευρωπαϊκή οικογένεια , μπορούμε να έχουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για την ασφάλεια και την ευημερία όλων.

Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές του 2019 το Δίκτυό μας θα αναζητήσει κοινή δράση με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που απορρίπτουν τον λαϊκισμό , την συντήρηση , το νεοφιλελευθερισμό και τον αποτυχημένο να πρωταγωνιστήσει στις αναγκαίες τομές στην Ευρώπη σοσιαλισμό . Εν κατακλείδι πιστεύουμε ότι η μάχη για μία άλλη Ελλάδα και μία άλλη Ευρώπη πρέπει να δοθεί μέσα στην Ευρώπη

Στις διεργασίες αυτές το Δίκτυό μας θα είναι παρόν με τις ιδέες , τις θέσεις και τις προτάσεις μας για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών , της οικονομίας και της κοινωνίας στην Ελλάδα , στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον ανοιχτό κόσμο.