ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΤΕΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ

16 Ιούν 2022 | Ανακοινώσεις

Κοινή δήλωση των

Ευάγγελου Αντώναρου, πρώην Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Σάββα Τσιτουρίδη, πρώην Υπουργού

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΤΕΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ

 

«Η άθλια τουρκική επιθετικότητα και οι προκλητικές απειλές του Ερντογάν του τελευταίου διαστήματος απαιτούν μια «έκτακτη» πανεθνική διαχείριση.

Είναι ξεκάθαρο πως πουθενά στον πλανήτη, αλλά και ειδικότερα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός κράτους μέσω απαράδεκτων αξιώσεων για αναθεώρηση διεθνών συνθηκών και άλλων γεωπολιτικών επιδιώξεων γειτονικών κρατών.

Στη σχέση της χώρας μας με τη γειτονική Τουρκία θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό έχει γίνει σαφές από την ελληνική κυβέρνηση. Επειδή όμως δεν είναι βέβαιο ότι αυτό είναι σαφές για όλους, εντός και εκτός Τουρκίας, η Ελλάδα για το θέμα αυτό πρέπει να αναλάβει τώρα μια «έκτακτη» και καλά οργανωμένη πολιτική και διπλωματική εκστρατεία στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες, στις πρωτεύουσες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, στις χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο.

Πέρα από τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων σ’ αυτήν την εκστρατεία πιστεύουμε πως θα ήταν πολύτιμη η θεσμική και ενεργός συμμετοχή αυτών που διετέλεσαν πρωθυπουργοί στη χώρα. Εκτιμούμε πως οι Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας δε θα έλεγαν όχι σε μια πρόσκληση του κυρίου Μητσοτάκη για τη συμμετοχή τους σε μια εθνική αποστολή, που θα καθιστούσε ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε με όλα τα μέσα την πατρίδα μας, τα σύνορά μας και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Στην εκστρατεία αυτή ιδιαίτερα χρήσιμη θα ήταν και η συμμετοχή του τ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Η συστράτευση όλων αυτών που χειρίστηκαν από υψηλές θέσεις ευθύνης τα κρίσιμα εθνικά θέματα, χωρίς αυτό να συνιστά συνδιαχείριση της εξωτερικής πολιτικής, θα εξέπεμπε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

Με μεγάλο ενδιαφέρον θα αναμένουμε την άμεση ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Αντώναρος Ευάγγελος, πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Τσιτουρίδης Σάββας, πρώην Υπουργός»